Пред полупразната зала България премина кулминацията на тържественото честване на 135-та

...
Пред полупразната зала България премина кулминацията на тържественото честване на 135-та
Коментари Харесай

Тъжно! Пред полупразната зала България СУ Св. Климент Охридски чества своите 135 години

Пред полупразната зала " България " мина кулминационната точка на тържественото честване на 135-та годишнина от основаването на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", видя кореспондент на " Епицентър. бг ".

 

На авансово изпратените предложения пишеше: В 18.00 часа на 3.10.2023 година в зала „ България “ ще се състои тържествено честване на 135-та годишнина от основаването на Софийския университет и концерт на камерен отбор „ Софийски солисти “ под диригентството на проф. Пламен Джуров.
След края на концерта ви каним на чаша вино в Университетската ботническа градина (ул. „ Московска “ 49), следваше подписа на ректора на СУ проф. Атанас Герджиков.

 

Тъжната констатация, която направи кореспондент на Епицентър.бг,  че от 

1087 места в залата, на поканата на ректора на най-старото висше образователно заведение у нас са се отзовали едвам 150-160 души!

Между тях - няколко посланика,  които с удивление се обръщаха, с цел да видят празната зала, 5-6 ректори, сред които на Химико-технологичния университет,  на УниБИТ, на Лесотехничесия вуз, двама-трима шефове на институти от Българска академия на науките, ръководителят на конституционния съд госпожа Панова, десетина студенти, двадесетина преподаватели и още толкоз посетители.

 

Държавното управление се регистрира с наличието само на вицепрезидента Илияна Йотова, която след словото на проф. Герджиков, произнесе няколко приветствени думи пред... множеството празни столове.

От залата отсъстваха премиерът-академик, министърът на образованието, министърът на културата.

Събитието приключи с превъзходни осъществявания на артистите от отбор " Софийски солисти ", които се раздадоха въпреки и пред изчезнала аудитория. 


Началото на тържеството стартира с филм за СУ, квалифициран от студентската телевизия.
Тържеството беше толкоз тъжно и неуместно, че операторът на Българска национална телевизия, който трябваше да снима репортажа, избягваше общите проекти, с цел да не видят феновете позора с цялостното неуважение на тържеството на СУ " Св. Климент Охридски ", дал на България едни от най-светлите и мозъци.  

 

Припомняме - Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 година, когато единствено 15% от българите са били грамотни, със седем преподаватели, ученици и доктори на влиятелни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж.

 

Това става допустимо с помощта на донорите Христо и Евлогий Георгиеви, които подаряват място от 10 200 квадратни метра в София и 6800 000 златни лв. за изграждане на постройка и прехрана на висшето учебно заведение.

 

Почетни доктори са персони на СУ са: Иван Вазов, Никола Тесла, Фредерик и Ирен Жолио-Кюри, Дмитрий Лихачов, Умберто Еко, Пол Рикьор, Жак Дерида, патриарх Неофит, политици, като Хелмут Кол и Михаил Горбачов, и няколко нобелови лауреати.

 

Университетът предлага обучение в 120 специалности в образователно-квалификационните степени “бакалавър ” и “магистър ” след приблизително обучение, и в над 400 магистърски стратегии

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР